Witec Fijnmechanische Techniek BV

Persberichten

Stadskanaal, Noorderpoort en Witec tekenen intentieverklaring.

Datum: 28-01-2011

Op vrijdag 28 januari wordt tijdens de Open Dag van het Noorderpoort de intentieverklaring voor nieuw toponderwijs getekend door burgemeester Galema van Stadskanaal, directeur Hans Bergeman van het Noorderpoort en directeur Eric Vos van Witec Fijnmechanische Techniek. De ondertekening is de officiƫle eerste stap naar een innovatie in opleiden. Witec start een compleet werkend bedrijf binnen de muren van het Noorderpoort. Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven bestaat al en is noodzakelijk om de aansluiting van theorie en praktijk goed vorm te geven. Dit project gaat een stap verder.

Vanuit de visie dat er geen leerlingen worden opgeleid maar toekomstige werknemers is het van belang om een werkelijke bedrijfssituatie neer te zetten. Om de hoge investering die hier mee gemoeid is te kunnen bekostigen wordt er in de avond- en nachturen en in het weekeinde normaal geproduceerd voor betaalde opdrachten. Overdag krijgen de leerlingen een werkelijke bedrijfssituatie voorgeschoteld; van werkvoorbereiding, inkoop materialen, gereedschap beheer en engineering door middel van geavanceerde CAD-CAM (teken en programmeerprogramma's) systemen tot en met urenregistratie en productievoortgang in de werkplaats.

In een modern bedrijf is de laatste jaren een verschuiving van het vakmanschap aan de gang. Vroeger werd de kennis en ervaring van de vakman aan de machine ingezet, dit is voor een groot deel verschoven naar de werkvoorbereiding. Deze ontwikkeling vraagt andere competenties van de medewerkers. Fijnmechanische techniek wordt steeds complexer en er is meer kennis en ervaring nodig om aan deze hogere eisen en uitdagende vraagstukken het hoofd te kunnen bieden. In de moderne productie omgeving ligt er echter ook een grote uitdaging voor werkvoorbereiders, programmeurs van CNC machines, kwaliteitscontroleurs, technische in- en verkopers, en engineers. In het productiebedrijf van tegenwoordig werkt een team van specialisten aan de opdracht van een klant.

Het Noorderpoort begrijpt dat de opleiding anders moet worden ingericht en het initiatief van Witec biedt de mogelijkheid om dit voor een ROC betaalbaar te maken. Voor het Noorderpoort is naast de financiering ook het beschikbaar stellen van kennis en medewerkers door Witec van doorslaggevend belang voor de samenwerking. Deze stap is ook voor Witec van groot belang aangezien een fors groeipad is uitgezet en deels gerealiseerd. In 2010 zijn al 10 nieuwe medewerkers aangetrokken en naar verwachting zal er de komende jaren voor 50 tot 100 medewerkers nieuwe banen gecreƫerd worden in de Regio. De samenwerking is zo uniek en vernieuwend dat ook burgemeester Galama zich sterk wil maken om dit in Stadskanaal te realiseren. De ondertekening van de Intentieverklaring vindt plaats om 15.30 uur in het Gebouw van het Noorderpoortcollege aan de Frankrijklaan te Stadskanaal.Witec Fijnmechanische Techniek BV | Mercuriusweg 4 | 9561 AL | Ter Apel | Tel +31(0)599 58 80 10 | info@witec.nl